top of page

Stranden Lagos en omgeving

De stranden in Lagos behoren tot de mooiste van Europa. Het is vooral de combinatie van witte zandstranden en spectaculaire rotsformaties, die je bijna nergens anders aantreft. De rotsen zijn soms van rood of soms van goudgeel zandsteen, vandaar ook de naam Costa Doiro (goudkust) voor het gebied in het zuid-oosten.

Op sommige stranden (zoals het Praia Dona Ana) kunt u de zon zien opkomen, op anderen (zoals het Praia Porto do Mós) kunt u weer een schilderachtige zonsondergang meemaken. Dat komt omdat de stranden in een halve cirkel rond Lagos zijn gelegen.

Alle stranden zijn geschikt om te zonnen en te zwemmen. Vanaf het strand van Camilo wordt veel gesnorkeld, vanaf Meia Praia zijn andere watersporten populair. Het gemeentebestuur van Lagos zorgt ervoor dat de stranden elke dag worden schoon gehouden

Meia Praia strekt zich over een kilometer of acht ten oosten van Lagos uit. Een mooi zandstrand. Omdat het strand zo geleidelijk in de zee afloopt is het ideaal voor kleine kinderen. Diverse watersportmogelijkheden, zoals windsurfen, waterskiën en parasailing. Veel restaurantjes. Dit strand wordt door duinen omgeven.

Voor de Praia do Pinhao (strand van de pijnbomen), moet u eerst een heuvel op en dan een lange trap afdalen. Dat verklaart waarom dit mooie strand veel rustiger is dan het Praia da Batata.

Het Praia da Batata (aardappelstrand) is zo genoemd omdat zeelieden hier hun aardappelschillen achterlieten. Het ligt pal naast de binnenstad en wordt in de praktijk vooral door Portugezen gebruikt.

Het Praia Dona Ana is vermoedelijk het meest gefotografeerde strand van Portugal. Toen de Algarve in 2003 een promotiecampagne lanceerde, waren alle billboards in Nederland met fotos van dit strand gevuld. Het is dan ook een prachtig strand, redelijk gemakkelijk bereikbaar, wat alles te bieden heeft wat u zich kunt wensen. Hiervandaan vertrekken ook bootjes voor een grottentocht rond Ponta da Piedade.

Het Praia do Camilo bestaat eigenlijk uit twee stranden, die via een tunnel met elkaar verbonden zijn. Qua schoonheid doet het niet onder voor Praia Dona Ana. Wel moet hier een wat langere trap worden afgedaald. Het is ook heel mooi snorkelen tussen diverse soorten vissen. Boven het strand is het restaurant O Camilo met een schitterend uitzicht over de baai van Lagos. Tip: voor u naar het strand gaat, reserveer hier dan een tafeltje voor de lunch: dan bent u verzekerd van een goede plek!

Het Praia Grande is vanuit het land nauwelijks te bereiken en is daarom erg rustig. Wordt wel door naakt recreanten gebruikt die zich door een bootje laten afzetten.

De Ponta da Piedade (punt van genade) dankt zijn naam vermoedelijk aan de ontdekkingsreizigers, die als ze deze punt eenmaal hadden gerond hun schip veilig in Lagos konden afmeren. Het is geen strand maar bestaat uit indrukwekkende rotsformaties en grotten. Tip: Als u bij de vuurtoren afdaalt liggen er bootjes klaar die u dit alles vanuit het water laten zien. Maar ook vanaf het vaste land hebt u schitterende uitzichten (zie foto). Soms kunt u hier dolfijnen voorbij zien zwemmen!

Het Praia da Canavial en het Praia Porto do Mós liggen in elkaars verlengde aan de westkant van Lagos. Hier kunt u de zon zien ondergaan. Direct naast het strand van Porto do Mós ligt een parkeerterrein, waar ook een bus stopt. Het is dus gemakkelijk te bereiken. Er zijn drie restaurants met een redelijk goede prijs/kwaliteits-verhouding

En dit was een selectie stranden van Lagos, richting de westkust vindt u talloze baaien en stranden zoals Praia da Luz, Burgau, Salema. Verder rijdend richting het westen en aangekomen bij het plaatsje Villa do Bispo gaat u in noordelijke richting langs de Atlantische oceaan richting Aljezur door het beschermd natuurgebied Costa Vincentina. Hier vindt u de ruige, diepe stranden met heerlijke surfgolven van Bordeira tot Odexeice.

bottom of page